tirsdag den 17. juni 2014

Der dufter af hyld...

Juni med lange lyse aftener. Hyld der blomstrer i kaskader af hvidt og sender aromatisk duft ud - især om morgenen når jeg cykler på arbejde og duggen endnu ikke er lettet.

Hyldeblomstsaft er blevet populært de senere år og kan købes nærmest alle steder, men det er nu noget særligt når man laver det selv. Jeg gør det som regel hvis jeg når det inden hylden afblomstrer igen - det er så flygtigt og hurtigt at man nemt forpasser øjeblikket.
Sidste år på denne tid var jeg i Norge hvor hyld åbenbart ikke rigtig gror. Stor kontrast til Danmark hvor man ser hyldebærtræer overalt. I år nåede jeg det. Tilmed fik jeg indsamlet blomster i et sommerhusområde nær Vordingborg og tanken om den relativt lille mængde bilos de har været udsat for glæder mig.

Tilbage i Kbh blev blomster, sukker og citron sat i køleskabet, i dag blev det siet og vupti - 3 flssker hyldeblomstsaft.
Jeg er nogenlunde tilfreds, men synes saften er en anelse bitter. Måske har nogle af blomsterne været for udsprugne, måske burde jeg ha fjernet mere af det bitre fra citronerne? Ikke desto mindre er der en vis tilfredsstillelse ved at producere saft mm selv.
For det ikke skal være løgn brugte jeg nogle af de resterende blomster og citroner som komponent i en stikkelsbærmarmelade. Stikkelsbær fra mine forældres have - så bliver det næsten ikke mere selvforsynende...
Nå ja, jeg skulle lige fotografere et andet projekt i bedste "stop spild af mad" - Kedelige nektariner kogt til marmelade med en blød mango, en enkelt abrikos og lidt jordbær...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar