onsdag den 23. januar 2013

Æbler og pærer....

Det hører sig næsten til januar ikke? Et indlæg om sundhed og slankhed. Måske fordi julen har vænnet een til at spise søde lækre sager (hvis ikke man var god i forvejen ;)) og januar er så røvsyg, at man ikke rigtig gider gå ud, men fristes til at sidde inde og hygge. Og hygge er som bekendt ofte lig med at proppe noget i munden.
Så ikke noget nyt under solen kunne nogen fristes til at sige. Jeg troede i øvrigt, at solen var blevet væk her i Bergen, hvor tykke, tågede grå skyer hang nede i hovedet på een den første uge af 2013. Rygterne vejrudsigten sagde dog, at solen tittede frem - og ganske rigtigt - nu er den her igen! Solskin frister heldigvis til at gå ud og nyde det gode vejr og de skønne omgivelser trods kulde. Jeg har allerede støvet skridttælleren af og bruger den flittigt.
Sundhed er også flittigt omtalt i medierne og forleden sad jeg og surfede lidt på emnet. Ikke overraskende faldt jeg over en del artikler omhandlende hvordan man er tyk. Talje-hofteratio er ikke et ubeskrevet begreb efterhånden og ved hjælp af det kan man placere sig selv som enten æble eller pæreformet. Begrebet bananformet stødte jeg også på - gad vide hvad dét dækker over?
Nå men helt uden at måle talje og hofte kan jeg hurtigt placere mig selv i æblekategorien. Dér, hvor det meste fedt er lejret midt på kroppen. Det er desværre også det, der er mest farligt ift. sundhed og livsstilssygdomme fordi fedtet har nemmere ved at lejre sig omkring organerne og suse ind i blodbanen medførende forhøjet triglycerid osv. Tjek.
Det korte af det lange, det handler ikke om at lege frugtsalat hvor æble og pære bytter plads - jeg blev inspireret til at gøre noget ved æbleformen.

Hvilken vej skal man så vælge?
Madlog? Måle, veje, taste ind hver dag. To ting taler imod dén metode. 1). Der er ingen ordentlig vægt i "mit" køkken. 2) (og ikke mindst alt afgørende): Jeg VED af bitter erfaring, at de første to dage er meget sjove og så stopper det ligesom lidt af sig selv, det med at få tastet alt ind.
Palæo, stenaldermad, som er så voldsomt populært lige nu? Jeg ved bare ikke rigtig om jeg er så meget til at spise nøddebrød og pizza med kødbund. Det bliver en anelse for radikalt synes jeg...
LCHF- at stå og stege bacon kl 6.15 om morgenen. Nej vel?
Dukan, med angrebsfaser, vekselfaser osv... Lyder på forhånd negativt og umuligt at gennemføre.
Lene Hanson, Atkins, Southbeach, Go' Kur, Nupo... Listen er lang og metoderne lige uholdbare i min optik.

Næh, jeg tror valget falder på en klassiker: SUND FORNUFT. Eller, HVERDAGS-OMTANKE synes jeg egentlig er et meget bedre ord. Det er nemlig i hverdagen at de små ændringer skal foretages og give bonus på længere sigt. Sæt igang.
2 kommentarer:

  1. Rigtig god fornøjelse med projektet. Jeg håber ikke at det bliver en sur pligt, men som du skriver, små ændringer i hverdagen (kunne vi ikke alle trænge til dem)... Dog satser jeg dog på at der stadig er plads til et enkelt godt stykke chokolade eller 2 :)

    SvarSlet
  2. Der er ALTID plads til god chokolade

    SvarSlet